och självklart några minusgrader.
Det är en speciell känsla när snön har kommit. Förutom att det blir så ljust, gnistrande vitt så är det som att man slår in världen i bomull, dämpande. Första upplevelsen av snön var tystnaden. Det som hördes var knarret från skorna i snön. Ljudet från bilarna på vägen blev så mycket mindre, oväsendet från däcken mot asfalt dämpas effektivt av snön. En bilmotor i sig är ganska tystgående idag.
Bilderna är fotade ovanför museet, det första från gården. Det andra fotot från trädan ovanför och det tredje i utkanten till skogen.
 
 
 
 
Stabil, väger sin beskärda del. Vacker järnspis av märket Helios. Troligtvis så har den stått i köket på lasarettet i Gällivare innan den såldes vidare. Utseendet skiljer sig markant från dagens spisar. Det här ingen pjäs som står inställd mellan olika köksbänksytor, troligen såg man på spisen som en möbel som skulle pryda hemmen.
 
 
 
Spisen är väldigt vacker med sina svängda ben.
 
 
Baksidan på spisen.
 
 
 
Rejält handtag att öppna ugnsluckan med
 
 
 
Plåtarna finns kvar...
 
 
 
Reglage för två kokplattor och över- och undervärme till ugnen. Reglagen ser ut att ha 3 lägen var.
 
 
 
Märket är Helios, 220V och 3050 W
 
 
 
Helios,
Igår tisdag den 5/11 blev det dags för den första snöröjningen för den här säsongen. Närmare 2 dm snö hade kommit under natten och lagt sig som ett tungt täcke över allting. Till idag har det nog kommit 5 cm nysnö, så nu verkar vintern vara här på riktigt.
 
 
 
 
Ett tag verkade det ut som att solen ville titta fram bakom molnen.
 
 
 
 
 
 

De första snöhögarna är redan på plats, men de lär bli större... mycket större innan vintern är slut.