Vi har haft varma fina dagar under de senaste veckorna med temperaturet över 30 grader i skuggan. Sommar med fulla mått. Besökarna har varit många, en del kom i samband med vår årliga sommarmarknad men även självklart med museet som huvudsakliga besöksmål.
Igår så bytte vädret från het sol till mulet, åska och regn. Välbehövlig blöta till allt som växer, även om det som oftast betyder mer gräsklippning för vår del. Idag ligger himlen gråtung, men luften är tryckande varm. Ett bra väder för ett besök hos oss.
 
 
 
Inte bara människor gillar museets omgivningar, härom kvällen hade vi besök av en annan sort. Hade fel objektiv i kameran för foto på lite längre avstånd, men det fyrfotade djuret syns ändå ganska bra :)
 
 
Närmare än så här kom jag inte, då lyfte renen på huvudet och studerade mig väldigt noga innan den fortsatte vidare genom området.
 
 
I helgen var Holger till Piteå och köpte in ett nytt fordon till museet. En Allis-Chalmer M bandtraktor. Det här är nog den sista, nu räcker det, sa han när maskinen äntligen var nere på marken. Då hoppas vi att han menade den sista bandtraktorn och inte samlandet i överlag. Fast när kan en äkta samlare sluta upp att samla!
 
 
Projekt avlastning är påbörjad.
 
 
 
 
Med en lång kraftig kedja, fäst mellan bandtraktorn och en L30, ska traktorn sakta dras ned från lastbilen.
 
 
 
 
Långsamt rör sig bandtraktorn framåt.
 
 
 
 
 
Samtidigt är den förankrad i en bogserlina vid lastbilen, den får inte ruscha för fort fram heller.
 
 
 
 
 
Nedför ramperna ska den, som är förstärkta med tjocka träplankor. Vis av erfarenheten sedan tidigare frakter så kan maskinen vilja till att kana på metallen informerar Holger.
 
 
 
 
 
Noggrann uppsikt över maskinens övergång till rampen.
 
 
 
 
 
Perfekt placerad ovanpå träplankorna börjar den så sakteligen glida neråt.
 
 
 
 
Det tunga plogbladet vickar ner mot marken av bandtraktorns lutning.
 
 
 
 
Med höjda armar fortsätter vi att backa bakåt, plogbladet hålls uppe och traktorn kan glida ner på marken utan några problem.
 
 
 
 
 
Platt mark under banden.  Sakta och säkert kom den ner.
 
 
 
 
 
 
 
En rejäl ratt för att ändra plogbladets höjd.
 
 
 
 
 
 
Maskinen är i övrigt reglagestyrd.
 
 
 
 
 
En bred stoppad sits...
 
 
 
 
... som döljer utrymmet för batteriet.