Idag den 20/3  har vi fått uppleva en 89 %-ig solförmörkelse här uppe i Norrbotten.
Vi hade turen att det blev en solig dag, då det inte är så ofta vi får uppleva så pass kraftiga solförmörkelser.
Vid 10-tiden så började vi få ett starkt, lite annorlunda solsken. Våra foton är tagna någon gång mellan 10.30 och 10.50. Här i Överkalix skulle vi uppnå den maximala förmörkelsen vid 11.09, men då valde vi att gå in eftersom solljuset är direkt skadligt för våra ögon, om man tittar rakt mot solen.
Det starka ljuset i sig reflekterades ytterligare mot den vita snön, bländande för våra ögon.
 
 
Solen som den uppfattades för våra mänskliga ögon, sedd genom den vanliga kameralinsen.
 
 
 
 
Skulle man titta mot solen så rekommenderades man att använda svetsskärmar, då vanliga solglasögon inte kan stänga ute de strak UV-strålarna.
Fotade solen genom ett färgat glas. Hade behövt ha ett annat objektiv, men det är ändå fullt synligt att se den månskärsliknande solen.
 
 
 
 
Det ovanligt skarpa ljuset reflekterades i den vita snön och isen, så att allt blev bländande vitt.
 
 
 
 
 
 
Ett annorlunda föremål som vi har fått till museet är denna långrev.  Reven ligger finurligt och välskyddat i en träram. På varje sida av ramen sitter en liten hasp som man kan lossa och på så sätt vick ner träkanterna. Denna långrev är troligtvis handknuten av den gamla ägaren.
 
 
 
 
Innanför ramens kant döljer sig en massa små fiskkrokar som sitter fast i linor. Även i rutnätet på locket sitter en blå lina fäst.
 
 
 
 
 
Lyfter man lite lätt och försiktigt så ser man att det är en massa lina inne i ramen. Fick rådet av vana långrevsfiskare att om man inte vet hur man håller reda på linorna så är det bäst att inte veckla ut hela långreven.
 

Långrev används tydligen mest vid fiske av ål, men man kan även fånga mycket annan fisk med. Den här långreven är nog tänkt till fiske av sik, gädda och abborre, vilket är vanliga fisksorter i vårt älvvatten.
 
 
På den tecknade bilden nedan, så visar det hur man fiskar med långrev. Man kan läsa mer om långrev på:
http://www.dykarna.nu/lexicon/langrev_1506.html